Er du en vandrende delikatesse for myggen?

av Amalie_S  juli 2, 2009 at 3:21 pm (sommer, summazy) Stikkord:, , , ,

Går du rundt som en vandrende mygg-delikatesse? Har du fått ti tusen stikk i løpet av sene sommerkvelder, og holder på å klø deg til vannvidd?
Da er gode råd dyre. Her får du en liste over ting som kan funke.

For de som av en eller annen grunn
har delicious blod for mygg, og får over  20 myggstikk,
når andre er heldige om de får ett, så kommer kanskje denne
oppsummeringen som en liten trøst….for du er ikke alene
om dette problemet!!

 

 

Myggen lukter, og lukter du godt, kommer den mot deg!

Jeg husker fra min barndom de ekle myggspiralene som luktet dritt, og ga ikke spesielt noen effekt heller, om du ikke satt inne i røyken da…finnes de å få kjøpt ennå, mon tro? Eller har en eller annen offentlig innstans endelig forsket på den, og funnet ut at de er giftige, eller at de medfører fare for røykskader?

 

Mygglys som brenner på bordet har sjelden hatt noe vesentlig effekt der jeg har vært tilstede. Det finnes også mange gamle kjerringråd for å holde sommernatten myggfri. Deriblant finnes det enkle tips som å brenne olje av lavendel eller sitrongress. Disse nydelige duftene er ikke like populære hos myggen. Faktisk avskyr de den, og vil holde seg unna områder med slik lukt. Det går også fint å bruke duftlys som inneholder disse urtene. Et annet gammelt kjerringråd er å legge tørket appelsinskall i en krukke.

 

Ute på terrassen kan man jo sette opp en sånn strømdreven mygglampe som visstnok skal ha effekt mot mygg. Men man kan jo ikke dra med seg en svær lampe i veska, ta opp ledningen og spørre etter strømkontakt hvor enn man skal heller… Her må finnes andre effektive råd.

 

 

På nyttig.no kan du få kjøpt armbånd som er innsatt med ørsmå kapsler med sitronolje som blir frigitt etter behov, og som varer lenge. Dette har jeg ikke prøvd, men tenker at du da vil gå rundt som en wounderbaum med sitronolje… Greit for de som vil prøve sier jeg bare…

 

 

Etter den søte kløe, kommer den sure svie….

Det er blodet ditt den er ute etter, og det gjelder og ta sine forhåndsregler om man ikke vil ende opp som en festbuffet for myggen og gjengen. Det finnes medikamenter, vitaminer og produkter å smøre seg inn med. Ikke alle råd jeg har fått har funka like bra, de forskjellige midlene virker vel ulikt fra person til person.

Jeg husker jeg etter kløende, søvnløse netter kunne rett som det få tårevåte raserianfall pga disse stikkende blodsugere da jeg var liten. Og hvor jeg skjøt bombene, og hvem kraftsalvene ble rettet mot, var ofte uvesentlig, – jeg bare måtte få ut litt damp.

“Urettferdig at INGEN av de andre som jeg lekte sammen med fikk myggestikk, og jeg fikk 32!!! Hvorfor blir de så store som pannekaker og jeg klør meg ihjæl! Jeg blir gaaaal!!”
“Så, så, så. Ro deg ned, så skal vi snakke litt om myggen. Altså…” sa helsesøster på skolen belærende  “…myggen biter særlig om kvelden og natten, mellom skumring og soloppgang….bla, bla, bla…”

Hevelsen skyldes at myggen sprøyter noe av sitt spytt inn i huden. Spyttet inneholder stoffer som hemmer blodets størkning, slik at myggen kan fortsette å suge blod. At stikket klør og er rødt, er et tegn på at immunforsvaret er i gang med å bekjempe de fremmede stoffene som myggen har sprøytet inn i huden.
De som er følsomme og har en allergisk reaksjon overfor myggstikk produserer IgE antistoffer mot antigener i myggens spyttsekret, det skapes dermed en allergisk reaksjon. Det er som allerede beskrevet en tidlig fase med rask reaksjon (hevelse og kløe), disse umiddelbare symptomer skyldes frigjøring av histamin. Histamin er et stoff som gir øket blodgjennomstrømning, utsiving av væske i vev og formidler symptomer som for eksempel kløe.

Den sene fasen kommer 12-24 timer etter stikket. Symptomene øker igjen og kan vedvare i flere dager, det vanligste er økende hevelse og kløe på stikkstedet. Sannsynligvis skyldes denne fasen hovedsakelig at de eosinofile granulocytter (en type hvite blodlegemer) er trukket til stikkstedet og aktiverer nye stoffer. Behandlingen kan gis enten i form av lokalbehandling eller systemisk behandling ( for eksempel tabletter eller mikstur).

 

Joda, vi vet mye av dette…
De fleste som er kjent med myggplager har nok vært oppgitt av ignorerende leger som bagateliserer problemet og gir logiske råd som

“Du må ta på deg langbukser og langermet klær, og smøre deg inn med myggolje!”

Joda, takk for råd, men det er prøvd det… problemet er bar det at den dritt-myggen er sååå lysten på det deilige duftende blodet ditt at den bare ikke KLARER å la seg stoppe fra å prøve å stikke gjennom både bukseben og genserermer, eller lete febrilsk etter en ørliten flekk der du glemte å smøre deg inn med myggstift… Og hvem vil egentlig gå å svette under haugevis av klær på varme sommerkvelder i 25 grader der alle andre har pene sommerklær på?!?

 

Mange snakker om den slemme myggen i tropiske og subtropiske steder, og man bør derfor merke seg bak øret at du trenger ikke reise lenger enn til syden, for at du skal støte på mygg som kan gi deg verre myggestikk enn her i Norge, selv om myggen kan være nokså irriterende her også.

 

Derfor har jeg nå trålet nettet, og satt sammen en liste over alle gode råd som jeg synes virker. Denne vil jeg dele med deg, slik at andre som føler seg som “vandrende-mygg-delikatesser” slipper å leve i frykt for blodsugerne, og holde seg innendørs så snart solen har gått ned. Noe er fra nettlegers uttalelser, noe er hentet fra alternativ medisin, noe har jeg med hell testet ut selv, og noe er gamle kjerringråd.

 

Men først og fremst:
Jeg har ikke legediplom, og dette er kun noe jeg selv mener funker i kampen mot ekle blodsugere som knott, mygg og klegg.

Når det gjelder behandling av barn, bør disse rådene drøftes med noen som har mer kjennskap til barnehelse enn det jeg har.

 

Ta dine forhåndsregler – og vær godt utrustet for å vinne krigen!
Spis Max-B vitaminer, dvs alle typer B-vitamin (har hørt om at B10 og B12 er best i kampen mot myggestikk).

Allergitabletter (anti-histamin) inntas for at myggestikkene ikke skal bli så store å klø infernalsk. (Zyrtec, Clarityn, Loratadin, Versal)
OBS! Må inntas maks 15 min etter du er blitt stukket, eller kan brukes forebyggende hver dag i 2 dager, før du skal et sted hvor det mest sannsynlig kommer til å være mange blodsugere.  Er du i utlandet er det kanskje lurt å kjøpe allergitabletter der, de er litt sterkere, men husk på at noen kan virke sløvende.

Vind er bra mot mygg, jo mere vind, desto færre mygg som klarer å manuvere og sikte seg inn på offeret i vindkastene. Så sett deg gjerne slik at vinden blåser litt på deg! (Hmm…fikk en teori inn i hodet her akkurat nå om at kanskje det kan hjelpe å sitte ved siden av en vifte?!? Må utprøves og testes, før den får et punkt på lista!)

Myggstifter o.l. må inneholde enten inneholde DEET (dietyltoluamid), citroneucalyptus eller bayrepel (Autan). Dette skal virke best.

På klærne kan du spraye permetrin, som du får kjøpt som spray på Svaneapoteket. Men det anbefales ikke på pene klær, da det kan sette flekker.

Spray hår, hode, nakke og føtter med myggspray!
- er du virkelig en av de som vikelig har draget, og betegnes som skikkelig “yam-yam” for disse blodsugerne, så finner den også veien til tærne dine, hårbunnen din, eller øreflippen og suger like godt der om de ikke kommer til andre steder.

Prøv også å spraye deg med SkinOcare. Dette er en spray som kjøpes i helsekostforretninger og skal hindre insekter i å sette seg på huden og stikke.

Myggspray/stift/olje må smøres på gjentatte ganger, fordi effekten går ut etter ca 3 timer.

Mange parfymer lukter visst ikke bare godt for oss, myggen liker visst også parfymer…
Må du ha parfyme på deg, så ville jeg foreslått en som dufter av noe som ikke myggen liker, som sitron eller lavendel.

                       Au!! Der var’n!!!

Et kjerringråd er å kjøle ned muggstikket med en isbit, dynke med eddik, og så ta på plaster.

For å stille kløen: smør på Mentholatum salve, Eurax, eller en annen kløedempende krem og sett på en plasterlapp.

Blir myggestikkene store, og er mer enn et par timer gamle, og du ikke har klødd deg til blods, kan du bruke hydrokortisonkrem. (f.eks. “NycoMed Pharma”, Mildison “Yamanouchi” og Apocortal “Alpharma”)

Har du klødd deg til blods, og det klør ennå, kan du prøve Brulidine krem på såret, litt kløestillende krem rundt, og et plaster over.

Hvis stikkene begynner å væske mye, har du fått infeksjon, og da hjelper ikke hydrokortison. Da må du ha Antibiotika-salve, eller oppsøke lege.

Ekstreme tilfeller der myggstikk blir som kaker, eller du får store kjøttsår: Antibotika-salve (fucidin eller bacitracin, tabletter Dalacin) I syden kan du få lett antibiotikasalve som Propiogenta uten resept (bra kjøp om du er i utlandet!) . Får du i tillegg feber, eller kaster opp, må du kontakte lege!!

Hvordan finne ut om myggstikket er blitt til en alvorlig infeksjon?
Infeksjoner pleier å gi skikkelige symptomer: særlig feber, ofte får man hovne lymfeknuter mer sentralt enn myggstikket (noe man ikke får ved allergi), og en blodtest som heter CRP vil gjerne være forhøyet ved infeksjon. Om man bare får det i Syden og ikke i Norge tyder det sterkt på infeksjon.

La ikke myggen ta nattesøvnen!
For å få sove om natta, og ikke klø deg ihjel, anbefales kløestillende salve og plaster over de verste stikkene, og lett søvndyssende allergitabeletter som Fenamin, Polaramin og Tavegyl.

Myggnetting over senga er ganske lurt. Slike nett kan kjøpes bl.a. på sportsbutikker, og tekstilbutikker der de selger “himmelseng-nett” som man kan henge i en krok over senga, og ser ganske søtt ut.  ;)
Om den ikke er helt lukket, kan du bare sy på borrelås et par steder, slik at sidene overlapper hverandre.

- og til slutt; for fjerning av plaster, kan “plasterfjerner” være en god idé. Den fjerner rester av plasteret, og plasteret slipper lettere når du skal ta det av ;)

 

Håper disse rådene kan være til hjelp for andre også, og ønsker deg fortsatt god sommer! ;)
(har du flere tips og råd – legg gjerne igjen en kommentar!)

Sommerlig hilsen fra amalie_s

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

  1. tanteprinsesse sier,

    juli 2, 2009 at 3:49 pm

    Takk for tips og råd:) jeg har i alle år vært av myggens favoritt, men i år har det ikke vært så ille, kan det komme av at jeg har spist b-vitamin det siste året tro?

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00