Helse-Norge helt friskt…..?

av Amalie_S

ADHD-hypen….

ADHD – en ny-motens sykdom blandt barn som må utryddes?

ADHD er ingen “ny” sykdom, overaktive barn, eller viltre og fantasifulle barn, har det alltid vært. Gjennom historien har vi hørt om mange mødre som har kjempet med “uregjerlige barn”, men det var aldri snakk om noen diagnose eller bruk av medisin på barna.  
Hva er det som gjør at såkalte “uregjerlige barn” for hundre år siden ikke var så stort problem, som det tilsynelatende er for samfunnet i dag?

Barn med forskjellige energinivå, problemer og utfordringer har det jo alltid vært – forskjellen er bare at legene har satt opp listen av kjennetegnene, gruppert dem, og gitt navn på det. Hvorfor er det slik at vi føler dette er blitt en “allemanns-sykdom” på den måten at omtrent alle kjenner en eller annen som har fått denne diagnosen?

Det har i alle tider forekommet historier om såkalte viltre, fantasifulle barn, som noen så på som krydder i hverdagen, mens andre så de som “uregjerlige” eller “vanskelige barn”.
I nyere tid snakker man om problemene med denne gruppen barn. Forskere har blitt tilkalt og kommet frem til en betegnelse på fenomenet. Det man før kalte “vanskelig barn” fikk et navn, og mange tusen barn blir nå medisinert for å redusere deres utagerede adferd, slik at de blir mer lik et “normalt” barn.

Men er det riktig at alle barn skal bli like?
Hvem skal utfordre den store horden av “normalen” til å tenke nytt?
Hvem skal sette spørsmålstegn der andre tar ting for gitt?
Hvem skal lette trykket på en stressfull hverdag med et sprell?
Og hvem kan bidra til flere farger og nyanser i hverdagen – utfordre til større toleranse – hvis alle barn skal bli like?

Er det riktig å medisinere barna så fort de blir “litt mye” for stressede foreldre?
Kan man kalle dette for et riktig grunnlag for overmedisinering av barn?
Er vi blitt for “flinke” til å finne pille-løsninger?

Kan vi si at dette er et av de mange livsstils-sykdommene som kommer frem i lyset fordi det stilles høyere krav til mennesket og samfunnet er i forandring?  Les mer…
Leger møter stadig yrkesakive foreldre som føler at de ikke strekker til, og at energien er brukt opp allerede før de kommer hjem fra arbeid. Lettere blir det ikke når barna viser seg å være “viltre og uregjerlige”. 

Foreldre i alle aldre kan oppleve at toleransegrensen reduseres av stress fra mange hold. Bedre blir det ikke når barnas oppmerksomhetsbehov og energiske entusiasme har en tendens til å bli “litt for mye” når de kommer hjem fra jobben……

Men.. jeg bare lurer…:

  • Har noen sett på bakgrunnen til at barn med ADHD-symptomer i større grad nå blir trukket frem som et problem, sammenlignet med barn og samfunn for hundre år siden?
  • Hvilke faktorer er det som gjør at det tilsynelatene er nødvendig med medisinering ”ADHD-barn”, og hvorfor trengte vi ikke dette før? – Kan vi peke på arbeidslivet, samfunnet , eller vår egen livsstil?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00