22.07.2011 – en dato vi aldri vil glemme…

av Amalie_S  juli 26, 2011 at 5:16 pm (summazy)

“Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke. Med fakler og roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss. Og vi lar ikke frykten for frykt kneble oss. (…) Det folkehavet jeg ser foran meg her i dag, og den varmen jeg kjenner fra mennesker over hele landet gjør meg sikker i min sak.

Norge består prøven. Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk. (…)

 Jeg er uendelig takknemlig over å leve i et land der folk i en kritisk tid tar til gatene med blomster og lys for å slå ring om demokratiet. Og for å hedre og minnes dem vi har mistet. Det viser at Nordahl Grieg hadde rett: “Vi er så få her til lands, hver fallen er bror og venn.” Statsminister  Jens Stoltenberg, rådhusplassen i Oslo 25.juli 2011.

Ufattelig..
I fire dager har jeg vært rystet, og har med vantro sett de grusomme nyhetsbildene flimre foran meg. Det er ufattelig det som har skjedd, og jeg har følt meg helt lammet. Paralysert. Tom.

Tvbildene og historiene er så sterke.
Jeg har grått mange ganger i medfølelse med alle de som ble rammet. Men ser vi dette i et større perspektiv, så ble vi alle rammet.

Hele Norge ble rammet.
Ikke bare ofrene for disse grusomme handlingene ble rammet. Et helt samfunn ble rammet. Alle vi som bor her i dette landet ble rammet.
 
 Vi våknet opp fra vårt daglige hverdagsliv til en grusom følelse av tap, sorg, frykt og fortvilelse. Frykt for at vårt kjære land skulle frarøves den tryggheten og friheten vårt samfunn er bygget opp på. Kanskje ble vi litt opprørt av at vi fikk en oppvåkning om å verne om vår frihet og norske verdier som vi kanskje har tatt litt for gitt. Vårt åpne samfunn. Vårt frie demokrati med rom for drømmer og håp.
 
En nasjon i sjokk og vantro
Da de første bildene fra nyhetene kom, kunne jeg ikke tro det var sant. At noe sånt kunne hende i mitt kjære, lille, trygge Norge.
 
Bombe, midt i Oslo sentrum? Kunne det være tilfelle? Med munnen halvåpen i vantro sank jeg ned som en stein i sofaen foran tven. Jeg ble paralysert av tvbildene som viste knuste vinduer, ødelagte bygninger, bygningsmasser spredt ut over alt, blødende mennesker…..
 
Bildene minnet meg om krigsherjede land, ikke fredlige Oslo slik jeg alltid har kjent det som. Det var rent kaotiske tilstander. 
 
Bilde: Regjeringskvartalet i Oslo var sprengt i fillebiter, til noe som ikke lignet noe annet jeg har sett annet enn ifra krigsherjede land.. 
 
 Like etter gikk nyhetsmeldingene ut med at det pågikk en massakre på Utøya ved Tyrifjorden, der AUF hadde sin sommerleir.

 Jeg brast ut i gråt da jeg hørte flere hundre ungdommer brutalt ble dratt inn i sitt livs verste mareritt, og ble jaktet på og skutt ned som dyr.

 Se den grusomme og hjerteskjærende beretningen fra en av de overlevende av massakeren på Utøya. http://youtu.be/KfNtEEHHtDU

Mitt hjerte blør og jeg gråter med dere
Jeg har i fire dager vært i dyp sorg, og jeg har grått for landet mitt. Ikke fordi jeg personlig har mistet noen oppi dette, men jeg gråter med de som måtte oppleve dette, og fordi dette var et angrep på mitt trygge land og mot våre høyt verdsatte verdier; frihet, åpenhet, demokrati, solidaritet og kjærlighet.

Jeg følte at noe fint, og som jeg var stolt av, var blitt litt ødelagt. Som om Norge var blitt frarøvet sin uskyld.

Lysglimt
Da er det godt at det finnes mennesker som midt opp i det tragiske, også evner å gi trøstende ord som blafrer som et lysglimt midt oppi all elendighet.
 
Ordene fra AUF-jenta og stortingsrepresentant Stine Renate Håheim, som var tilstede på Utøya da det skjedde, er sterke, de er ekte, og de har gått verden over: “La meg sitere en god venn av meg som tidligere i dag sa: Hvis én mann kan skape så mye hat, kan man bare forestille seg hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen.” 
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.7725806 
 
Hele verdens oppmerksomhet ble raskt rettet mot Norge da nyheten ble kjent. Reportere fra alle verdens hjørner dukket opp.
Flere statsoverhoder fra hele verden var raskt på pletten for å vise sin medfølelse og tilby sin hjelp. Alle er i sjokk og vantro over det som har hendt.
Hele verden vet hva Norge og vi nordmenn står for. De er like sjokkert som oss over at noe slikt kunne skje her, i lille trygge Norge.
 
Vi står sammen
Over hele landet er det blitt gjort markeringer. Nedleggelse av blomster ved monumenter, rosemarsjer og fakkeltog. Alle er vi sammen i sorgen. Og nordmenn har vist at når vår nasjon blir truet, så velger vi å stå sammen i kjærlighet, og besvarer ikke hendelsene med hat.
 
Bilde: Blomsterhavet ved Domkirken i Oslo er større enn vi noengang har sett.
 
Folkehavet som samlet seg ved Oslo Rådhus under rosemarsjen, var overveldende. Jeg ble rørt av å se så mange ti tusener, ja, kanskje så mange som over hundre tusen hadde møtt opp med roser for å være med for å vise at vi er ett folk,  som er der for hverandre i sorgen over de tapte, og at vi står sammen for å bevare våre verdier.
 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080775 (Artikkel med video fra folkehavet)

 Bilde: Mange hadde reist inn til Oslo for å delta i rosemarsjen 25.juli 20111. Noen medier anslår at det kan ha vært så mange som 200 000 mennesker som samlet seg rundt rådhusplassen. Det var så fullt av mennesker med roser og blomster i hendene, at folkehavet bredte seg langt utover fra kaia og opp mot smågatene opp mot Karl Johan og helt til Domkirken.

Det var et sterkt øyeblikk da alle løftet rosene opp, og over flere titusendetalls hoder, så man blomster på blomster, som en mektig stort blomsterhav. For meg ble det et veldig stort og følelsesladet øyeblikk, øynene ble fylt av tårer da blomster for frihet, medfølelse, håp, og fremtid i alle farger ble løftet høyt mot himmelen. <3

“Våre gater er fylt av kjærlighet” sa Kronprins Haakon i sin varme tale. Statsminister Jens Stoltenberg holdt også en meget sterk tale, og flere måtte lete etter lommetørkle for å tørke våte øyekroker.(Ingressen til dette innlegget er hentet fra denne talen, og hele talen er lagt ut på regjeringen.no.)
 
Jeg er stolt av å være en del av det norske samfunn, og at vi kan stå sammen slik. Hele verden ser på vår reaksjon med beundring.
 
“Little peaceful Norway show the world how to handle situations like this. Right now I would rank Norway as the largest country in the world, I have never seen anything like it”
-Barack Obama
(For ordens skyld vil jeg påpeke at dette et sitat som har versert på Facebook, men hvor kilden er er uviss. Det er fine ord, om det så er riktig.)

Jeg håper og ber for at Norge fremdeles vil være et trygt og godt land å bo i. Der vi er trygge og har frihet til å si vår mening. Og der vi alle har en stemme i demokratiet. Et land som er bygd opp av nestekjærlighet, solidaritet, inkludering og ikke minst et land fylt med drømmer og håp.

Grunnvollene ristet da Norge ble angrepet, men vi vaklet IKKE!
Det vil vi aldri gjøre.Vi må aldri la slike handlinger få kneble oss, eller endre oss til å bli et lukket samfunn.
 
Jeg er stolt av samholdet og engasjementet 
Jeg er uendelig stolt av Norge. Jeg er stolt av å være norsk. Jeg er stolt av at jeg kan være en blandt mange som ikke vil la terror ødelegge friheten vår. Vi skal aldri la vår frihet og trygget trues til taushet. Nordmenn har vist at vi elsker våre verdier, og vi står sammen for å bevare dem.
 
Jeg er stolt av kongefamilien, og våre politiske ledere som viser både styrke og medmenneskelighet opp i alt det tragiske. De har vist en side vi nordmenn kan være stolte av.
 
Ordene fra vår statsminister Jens Stoltenberg i Oslo Domkirke var sterke. De vil for alltid bli bevart i mitt hjerte.
“Vi er et lite land, men vi er et stolt folk.
Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier.
Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.”
 
Les talen her:  http://www.regjeringen.no/mobil/nn/dep/smk/aktuelt/taler_og_artikler/statsministeren/statsminister_jens_stoltenberg/2011/tale-ved-statsminister-jens-stoltenberg-.html?id=651789  
 
Se video av talen her:  http://youtu.be/70PoQaLLD5M 
 
Tragedien er ikke helt over… ennå..
Når nå navnene på de drepte og savnede blir offentliggjort, vil tragedien skylle over oss som en ny kraftig følelsesmessig bølge, og vi vil se det enorme omfanget i all sin skrekk og gru.
 
 Det vil bli hardt, men vi er sterke, og vi skal holde sammen. Støtte hverandre, gi de som trenger det en skulder å gråte på, være raus med nærhet og varme. Sammen skal vi komme oss videre!
 
Takk
En stor takk til redningsmannskaper og alle som har hjulpet til med oppryddningen.
 
Takk til alle som har grått med oss, takk til alle som har stilt opp og vist at vi støttet hverandre i en vanskelig tid.
 
Og ikke minst, takk til kongefamilien og politikere som var raskt på banen og viste seg som sanne ledere og medmennesker med både omtanke og hjerte.
 
Til de som personlig ble berørt av tragedien i Oslo eller på Utøya; Ord blir så fattige, men jeg sender dere min dypeste medfølelse, og dere skal vite at mitt hjerte blør, og  jeg gråter med dere.
Om du er en av de overlevende som opplevde ditt livs verste mareritt; jeg føler med deg, og ber for at du må finne styrke og vinne tryggheten tilbake. Vi er stolte av deg, og du vil aldri bli glemt. Sammen skal vi bevare det Norge som vi er så glad i!
 
Jeg har aldri vært så stolt av å være norsk som det jeg er nå.
Vi har vist at vi står sammen for å bevare et åpent, demokratisk og fritt land med rom for solidaritet og likeverd.
Vi har vist at vi står sammen i medfølelse og sorg.
Vi har vist at vi elsker Norge slik vi kjenner det.
Og ingen terrorhandling skal true oss til å endre det.
 
Norge i mitt hjerte. <3
 
Mitt lille land video, Maria Mena
 http://youtu.be/HpgjzGuHYFY 
 
 
 
 

 

 
 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Permalenke Kommentarer (0)

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00